Zúčastnili jsme se česko-francouzského jaderného summitu v Belfortu

Zúčastnili jsme se česko-francouzského jaderného summitu v Belfortu

Francouzská společnost EdF je jedním ze tří uchazečů o dostavbu nových jaderných zdrojů v České republice. Koncern společně s firmou GE Steam Power a francouzskou asociací jaderného průmyslu (GIFEN) uspořádal koncem června summit zaměřený na jadernou energetiku.

Kromě manažerů EdF se konference a následných B2B jednání zúčastnili CEO a vrcholní manažeři General Electric, Bilfinger, Ekium a dalších velkých francouzských firem. Za českou stranu byli přítomni zástupci firem sdružených v CPIA (Aliance české energetiky) ZAT, Sigma Group, Witkowitz, Nuvia, i mimo Alianci – například Epdor, Chemcomex, VF atd. Summitu se zúčastnilo více než 30 českých společností. Partnerem akce byla také Aliance české energetiky (CPIA), jejíž je ZAT zakládajícím členem.

Naše společnost má s koncernem EdF navázány dlouhodobé partnerské vztahy. V roce 2012 jsme společně podepsali smlouvu na dodávku 58 skříní systému KCF pro 20 jaderných bloků osmi francouzských jaderných elektráren s termínem dokončení v roce 2024. V roce 2021 následoval podpis memoranda o spolupráci. V letošním roce vyústily naše vzájemné aktivity oficiální certifikací ZAT pro oblast „non-safety“.

„Francouzské firmy vnímají, že má ZAT jako zatím jediná česká firma certifikát na dodávky non-safety systémů pro EdF a je v procesu na safety systémy. Hodnotí naši společnost jako renomovaného dodavatele řídicích systémů v České republice,“ říká František Kural, obchodní a marketingový ředitel ZAT, který se akce za naši společnost zúčastnil.

Na závěr programu účastníci konference navštívili výrobní prostory GE v Belfortu. Podle Františka Kurala byla exkurze velmi zajímavá – na dílně byly k vidění v různém stádiu rozpracovanosti turbíny a generátory 1800 MW pro JE Hinkley Point C v Anglii, El Dabaa v Egyptě a Akkuyu v Turecku.

„Pevně věříme, že jako významný evropský dodavatel řídicích systémů do jaderné energetiky budeme nedílnou součástí také dodávek v rámci dostavby nových jaderných bloků u nás. Ať už bude vítězem tendru kterákoliv renomovaná společnost,“ konstatuje František Kural.

ZAT má aktuálně k dispozici jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů. Naše řídicí systémy jsou nasazeny na všech jaderných elektrárnách typu VVER v Evropské unii a celkově na 10 procentech ve světě.