První milník – JE Kozloduj jsme předali projektovou dokumentaci

První milník – JE Kozloduj jsme předali projektovou dokumentaci

Společně s partnerskou společností ES Group Europe s.r.o. jsme zrealizovali první krok k úspěšné modernizaci systému RRCS pro řízení regulačních kazet reaktoru JE Kozloduj – zpracovali jsme a zákazníkovi předali projektovou dokumentaci k projektu.

V březnu 2023 představitelé ZAT a JE Kozloduj podepsali smlouvu na modernizaci systému RRCS pro řízení regulačních tyčí reaktoru 5. a 6. bloku bulharské jaderné elektrárny.

Významným partnerem ZAT při realizaci zakázky je i společnost ES Group Europe, která nám poskytuje podporu ve všech fázích projektu včetně projektového řízení, komunikace s dalšími subdodavateli i zpracování dokumentace. To vše na míru specifikům bulharského trhu a místním podmínkám.

Dle vyjádření pracovníků jaderné elektrárny jde o největší kontrakt na dodávku českého zařízení pro bulharskou elektrárnu za posledních 20 let. „I z našeho pohledu je to významný milník. Bulharsko bylo poslední lokalitou v rámci EU, kde doposud nebyl nasazen český řídicí systém na elektrárnách typu VVER. Tímto krokem jsme uzavřeli pomyslný kruh a potvrdili naše špičkové kompetence v oblasti jaderné energetiky v Evropě,“ dodává Ivo Tichý, výkonný ředitel a člen představenstva ZAT.

Dodávka systémů pro pátý a šestý blok JE Kozloduj je rozložena do tří let. Realizace dodávek pro oba bloky a montáž s oživením systému na 6. bloku proběhne v roce 2025, na 5. bloku o rok později.

Pro obě společnosti projekt znamená významný milník v podobě prvního nasazení českého řídicího systému v JE Kozloduj.

Zprávu vydanou společností ES Group Europe si můžete přečíst na jejich webu.