Na konferenci All for Power jsme prezentovali připravenost na jakýkoliv scénář vývoje v energetice

Na konferenci All for Power jsme prezentovali připravenost na jakýkoliv scénář vývoje v energetice

Hlavními tématy letošního ročníku odborné konference All for Power, která proběhla 15.-16. listopadu 2021, byly energetické investiční celky z pohledu jaderných elektráren, klasických elektráren, tepláren a obnovitelných zdrojů, dále pak vývoj česko-slovenské energetiky v celosvětovém kontextu a export investičních celků.

Vzhledem k aktuální situaci v energetice a plánu výstavby nových jaderných bloků v ČR se první den diskutovalo především o výstavbě nových bloků, o LEX Dukovany, malých reaktorech a o perspektivách českého jaderného průmyslu. Mezi prezentujícími byli zástupci ČEZ a.s., Aliance české energetiky CPIA i potenciální dodavatelé (francouzská EDF, jihokorejská KHNP a americký Westinghouse), kteří mají zájem o dostavbu jaderných elektráren v České republice. Na téma malých modulárních rektorů hovořil zástupce Rolls-Royce a představil jejich koncepci a strategii.

Postavení ZAT na trhu

„V rámci dodavatelských řetězců v energetice jsme pro potencionální dodavatele kvalitním a spolehlivým partnerem,“ říká Karel Stočes, ředitel marketingu a obchodu. „Zkušenosti ZAT v oblasti jaderné i klasické energetiky i řídicí systém SandRA, který patří mezi nejmodernější na trhu, nás řadí mezi přední evropské leadery v oboru. I proto jsme na konferenci vystoupili s přednáškou s názvem: Jsme připraveni řídit technologie pro jakýkoli scénář v energetice,“ doplňuje Stočes.

Prezentaci vedl František Kural, manažer marketingu a obchodu. Účastníkům představil kompetence, technické platformy a nové technologie ZAT pro řízení velkých energetických bloků i malých energetických zdrojů včetně možnosti zapojení IoT v energetice.

Druhý den konference byl věnován tématům klasické energetiky, teplárenství a průmyslové energetiky. S prezentacemi zde vystoupili zástupci ČEZ a.s., Teplárenského sdružení ČR, SEV.EN Energy i ŠKODA Praha a.s. a další. „Mezi zajímavé informace bych zařadil pohled na plánované investice do výstavby, modernizaci s přechodem na jiné palivo po ukončení těžby uhlí v ČR i témata spaloven odpadu, OZE a ekologizace,“ uzavírá Karel Stočes.