Aliance české energetiky podepsala memorandum s konsorciem Westinghouse a Bechtel

Aliance české energetiky podepsala memorandum s konsorciem Westinghouse a Bechtel

Zástupci Aliance české energetiky (CPIA), která sdružuje největší české firmy z oblasti jaderné energetiky, podepsali 30. ledna ve Washingtonu s konsorciem Westinghouse a Bechtel memorandum o vzájemné spolupráci českého průmyslu na dostavbě nových jaderných zdrojů v ČR. „Očekávám, že nejméně 70 % prací na tomto významném projektu bude zadáno českým firmám,” říká David Durham, prezident společnosti Westinghouse pro energetické systémy.

Podpisem vzniká pracovní skupina, která má usnadnit účast českých firem při nasazení až čtyř reaktorů AP1000 v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. „Podpis této dohody vnímáme jako velmi významný krok ve vzájemné spolupráci všech zúčastněných stran," doplňuje Josef Perlík, výkonný ředitel CPIA.

Součástí delegace byl i František Kural, marketingový a obchodní ředitel ZAT. Naše společnost je také zakládajícím členem CPIA.

ZAT v dostavbě JE Dukovany
ZAT má v dodávkách řídicích systémů pro jaderné elektrárny u nás i ve světě významné postavení. Naše systémy jsou nasazeny na všech jaderných elektrárnách v České republice a na Slovensku, JE Dukovany řídí náš systém z více než 80 procent.

„Rádi bychom se v dodávkách SKŘ pro pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany pohybovali v objemu cca 60 procent. Vlastníme jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů, do jehož vývoje investujeme ročně desítky milionů korun. Náš řídicí systém SandRA je kompatibilní s technologií všech tří uchazečů, máme tedy vítězi tendru co nabídnout,“ říká Ivo Tichý, výkonný ředitel a člen představenstva ZAT.

Tiskovou zprávu vydanou společností Westinghouse převzal web oenergetice.cz. O stěžejním zapojení českého průmyslu do výstavby NJZ psala také řada českých zpravodajských serverů, například idnes.cz.