Na JE Temelín dodáme osm regulátorů AVR safety

Na JE Temelín dodáme osm regulátorů AVR safety

ZAT a.s. je významným dodavatelem řídicích systémů pro jaderné, tepelné i vodní elektrárny společnosti ČEZ a.s. Nově jsme s největším výrobcem elektrické energie v ČR podepsali smlouvu na dodávku osmi regulátorů AVR Safety pro budicí soupravy na JE Temelín v hodnotě přesahující 16 milionů korun. „Budicí soupravy, jejichž součástí je regulátor AVR Safety, jsou určeny pro nouzové napájení primárního okruhu jaderné elektrárny. Svým výstupem, tedy velikostí budicího proudu, zajišťují přesnou regulaci statorového napětí generátoru a dalších veličin, které souvisí s výrobou elektrické energie,“ upřesňuje Karel Stočes, ředitel marketingu a obchodu ZAT.

Nový produkt AVR Safety jsme uvedli na trh v roce 2020. Přínosy pro zákazníka jsou kompaktní řešení, nižší náklady na provoz díky větší spolehlivosti, dlouhý životní cyklus regulátoru minimálně patnáct let a snadná migrace v případě záměny stávajícího regulátoru s rychlým uvedením do provozu. Budicí souprava včetně regulátoru buzení splňuje požadavky příslušných norem IEC a EN.

Vývojem regulátoru AVR Safety a jeho nasazením do provozu jaderných elektráren potvrzuje ZAT své postavení kvalifikovaného evropského dodavatele jaderných technologií do primárních, sekundárních částí a obslužných provozů jaderných elektráren ve světě. „Další příležitostí pro nasazení regulátorů pro budicí soupravy jsou jak provozované, tak nově budované jaderné bloky v tuzemsku a zahraničí,“ doplňuje Karel Stočes.

Zakázka bude realizována v osmi dílčích krocích. První dokumentační část bude ukončena v červenci 2022. Dodávky a realizace pro jednotlivé budicí soupravy diesel generátorů budou probíhat v období 2023 až 2025.