Od společnosti EDF jsme obdrželi oficiální osvědčení o kvalifikaci pro oblast „non-safety“

Od společnosti EDF jsme obdrželi oficiální osvědčení o kvalifikaci pro oblast „non-safety“

Společnost ZAT je předním evropským dodavatelem řídicích systémů pro jadernou energetiku. V rámci přípravy tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín jsme navázali úzkou spolupráci také s francouzskou společností Framatome (dříve Areva), která je ve většinovém vlastnictví společnosti EDF. Ta je jedním ze tří uchazečů v tendru o dostavbu nových jaderných zdrojů v JE Dukovany.

Dlouhodobá spolupráce
Díky modernímu výrobnímu zázemí a know-how naší společnosti v oblasti jaderné energetiky jsme v říjnu 2012 se společností Framatome podepsali smlouvu na dodávku 58 skříní systému KCF pro 20 jaderných bloků osmi jaderných elektráren provozovaných Electricité de France S.A. (EDF). Projekt je stále v realizaci s termínem dokončení v roce 2024.

Dalším krokem v partnerství byl podpis Memoranda o budoucí spolupráci (MoC) mezi ZAT a EDF na veletrhu WNE 2021 (World Nuclear Exhibition) v Paříži. Naše společnost má enormní zájem podílet se na dostavbě nových jaderných zdrojů v České republice. Vlastníme jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů. Memorandum deklarovalo zájem obou stran o prohloubení spolupráce. Zapojení naší společnosti mezi kvalifikované dodavatele EDF tuto snahu potvrzuje.

Náročná auditní řízení
Podmínkou zařazení ZAT mezi kvalifikované dodavatele je absolvování auditu u EDF UTO – společnosti z koncernu EDF specializující se na dodavatelské audity.

„Proces přípravy na audit od EDF UTO jsme zahájili v roce 2018. Po realizaci požadavků ze strany zadavatele jsme v září 2021 absolvovali první část auditu, který z důvodu pandemických opatření proběhl distanční formou. V listopadu 2022 se už v prostorách ZAT v Příbrami konala druhá část, kdy jsme byli úspěšně auditováni na dodávky nebezpečnostních systémů a koncem května jsme od EDF oficiálně obdrželi osvědčení o kvalifikaci právě pro non-safety,“ říká Karel Stočes, obchodní a marketingový manažer pro oblast jaderné energetiky ZAT.

Podle Stočese úspěšně realizované audity potvrzují kompetence ZAT v dodávkách řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky. „Naším cílem je být kvalifikovaným dodavatelem i na dodávky bezpečnostních systémů – tedy safety systems. O tento audit požádáme EDF UTO v nejbližší době,“ dodává Karel Stočes.

Podpis Memoranda se společností EDF a úspěšný audit u EDF UTO jsou důležitými kroky pro budoucí spolupráci s EDF na projektech v rámci francouzské a české jaderné energetiky.