Naše kompetence v dostavbě JE Dukovany jsme představili členům hospodářskému výboru PS

Naše kompetence v dostavbě JE Dukovany jsme představili členům hospodářskému výboru PS

Poslanci hospodářského výboru Poslanecké sněmovny se ve středu 21. června setkali se zástupci největších technologických firem v oblasti jaderné energetiky sdružených v Alianci české energetiky. Jednali o nutnosti zajištění garancí pro český průmysl k jeho zapojení do dodavatelského řetězce při výstavbě nových jaderných zdrojů u nás.

Situace je naléhavá do té míry, že se hospodářský výbor Poslanecké sněmovny ČR rozhodl tímto tématem zabývat ještě v červnu. V současné době je totiž nejvyšší čas s uchazeči o zapojení českých firem jednat. „V říjnu, kdy budou předkládat nabídky, bude už pozdě. Pokud se tak nestane, hrozí reálné riziko, že bude pro vítěze tendru výhodnější najmout si na dostavbu jaderného zdroje v České republice zahraniční dodavatele, se kterými budou spolupracovat na zakázkách v Evropě, kde mají tamní firmy účast vyjednanou státem,“ konstatoval na akci Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky.

„Naše společnost má nasazené řídicí systémy na všech blocích typu VVER v Evropské unii. Máme k dispozici jeden z nejmodernějších řídicích systémů v oblasti jaderné energetiky na trhu splňující nejnáročnější podmínky na bezpečnost dle požadavků evropských regulačních orgánů. Proto věříme, že budeme nedílnou součástí dodavatelského řetězce i při výstavbě nových jaderných zdrojů v České republice," upřesnil Ivo Tichý, výkonný ředitel a člen představenstva ZAT.

Ivo Tichý také osobně představil poslancům hospodářského výboru PS naše kompetence v jaderné energetice a jednal s nimi o možnostech zapojení ZAT do výstavby nových bloků v ČR. Zdůraznil, že řídicí systémy ZAT jsou nasazeny také na všech jaderných elektrárnách v České republice a na Slovensku. „I pro zajištění kvalitního servisu řídicích systémů po celou dobu životnosti jaderné elektrárny je nutné, aby byly součástí dodávky řídicí systémy z Česka," dodává Ivo Tichý.

Jak píší o akci média si můžete přečíst například na webech volty.cz nebo v ekonomickydenik.cz.