Zúčastnili jsme se summitu dodavatelů Westinghouse a Bechtel

Zúčastnili jsme se summitu dodavatelů Westinghouse a Bechtel

V rámci plánované dostavby nových jaderných zdrojů v ČR proběhl v Praze summit dodavatelů organizovaný společnostmi Westinghouse Electric Company a Bechtel. Akce se konala ve spolupráci s Aliancí české energetiky, jejímž zakládajícím členem je také ZAT.

Naše řídicí systémy jsou nasazeny na 30 % jaderných elektráren v EU a 10 % ve světě. Z 90 % řídíme Jadernou elektrárnu Dukovany, významně se podílíme na chodu Jaderné elektrárny Temelín. Máme tedy enormní zájem být součástí dodavatelského řetězce i při dostavbě nových jaderných zdrojů v ČR,“ říká Karel Stočes, který se akce společně s kolegou Františkem Kuralem zúčastnil.

„Na summitu jsme jednali se zástupci společností Westihghouse a Bechtel o možné spolupráci a zapojení řešení a služeb ZAT do jejich projektů nejenom v České republice, ale i v dalších zemích, kde aktuálně plánují výstavbu nových jaderných bloků,“ doplnil František Kural.

V úvodu summitu vystoupil jmenovaný velvyslanec USA v České republice Bijan Sabet, který přivítal zástupce 55 českých firem. „Společnosti Westinghouse a Bechtel mě ujistily, že Českou republiku berou velmi vážně. Firmy spolupracují již více než 70 let na úspěšných dodávkách jaderných energetických aktiv ve snaze zajistit čistou a odolnou energetickou infrastrukturu,“ poznamenal velvyslanec Sabet na akci Supplier Day. „Uznávají vaši odbornost a zkušenosti a vědí, že pevné vztahy s vámi a vašimi společnostmi nejsou jen užitečné, ale nezbytné pro úspěch.“

K vzájemné spolupráci obou společností s českými firmami se vyjádřil i Josef Perlík, výkonný ředitel Aliance české energetiky: „Český průmysl si váží zájmu obou společností o spolupráci a je připraven se maximálně zapojit do tvorby dodavatelského řetězce a realizace projektů. Vnímáme současnou diskusi mezi partnery jako unikátní šanci na vytvoření strategického partnerství mezi oběma stranami, které může být velmi přínosné a zajímavé jak pro Českou republiku, tak pro další země, kde plánují rozvoj jaderné energetiky.”

Jak ukázala analýza potenciálu českého průmyslu zveřejněná VŠE minulý čtvrtek, je možná účast českých firem na výstavbě nových jaderných zdrojů v rozsahu 65 % celkových dodávek v kombinaci stavby a technologie. Případným strategickým partnerstvím by se navíc mohla otevřít možnost jejich zapojení nejen v individuálních dodávkách jednotlivých komponent a zařízení, ale i v řízení dodávek vyšších logických celků jednotlivých částí výstavby nových jaderných zdrojů.

Více informací k summitu si přečtěte například na webu ekonomickytydenik.cz