Na veletrhu WNE v Paříži jsme jednali se všemi uchazeči o dostavu JE Dukovany v ČR

Na veletrhu WNE v Paříži jsme jednali se všemi uchazeči o dostavu JE Dukovany v ČR

Koncem listopadu proběhla v Paříži tradiční akce zaměřená na jadernou energetiku WNE (World Nuclear Exhibition). Letošní ročník byl z českého pohledu výjimečný tím, že zde největší české firmy s jaderným know-how jednaly s uchazeči o dostavbu NJZ v České republice o jejich konkrétním zapojení do dostavby JE Dukovany.

Aliance české energetiky, jejíž je ZAT zakládajícím členem, na akci podepsala s EDF memorandum o vzájemné spolupráci. Dokument byl signován v přítomnosti ministra průmyslu a dopravy Jozefa Síkely, který zdůraznil význam zapojení českého průmyslu do dostavby nových jaderných zdrojů v České republice.

Za společnost ZAT se veletrhu zúčastnili Ivo Tichý, výkonný ředitel, Vladislava Česáková, členka představenstva a František Kural, obchodní a marketingový ředitel. Vedení firmy v rámci tří dnů jednalo s představiteli stěžejních společností v oblasti jaderné energetiky, jako jsou Westinghouse, KHNP, EDF, Gifen, GE Steam Power, Engie, Wikow, Atech, PPA Controll, ESG, VF Černá Hora, i se zástupci Francouzsko-české obchodní komory.

„Na schůzce s představiteli EDF byl potvrzen zájem o dokončení auditu i na dodávky safety systémů v naší společnosti, což je další významný krok k zapojení ZAT do dodavatelského řetězce EDF v rámci jejich zakázek,“ konstatuje Ivo Tichý. Letos na jaře ZAT prošel prvním náročným auditem EDF a je zařazen mezi kvalifikované dodavatele EDF v oblasti dodávek non-safety systémů.

Podle Iva Tichého se chce ZAT v dodávkách pro pátý blok Jaderné elektrárny Dukovany pohybovat v rozsahu cca 60 procent objemu zakázky v dodávkách systémů kontroly a řízení (SKŘ).

Společnost ZAT je všemi uchazeči v tendru na dostavbu NJZ v Česku vnímána jako významný partner v oblasti SKŘ. Při jednáních na veletrhu se také potvrdila naše významná pozice u dalších firem, které dodávají do jaderné energetiky a mohou nám přinést obchodní příležitosti i v dalších lokalitách,“ doplňuje František Kural.